Deurklink vervangen in slechts 6 stappen

Deurklink vervangen in slechts 6 stappen

Met een nieuwe deurklink kan je de finishing touch creëren. Het zorgt ervoor dat de ruimte een perfect eindresultaat krijgt waar je al zo lang op zit te wachten. Voor het monteren van een nieuwe deurklink is geen klusjesman nodig. Met dit stappenplan kan jij ze eenvoudig er zelf gaan opzetten. Wil je weten hoe het werkt? Lees dan snel verder!

1. Oude deurklink demonteren

De eerste stap je die moet gaan ondernemen is het demonteren van de oude deurklink. Anders kan de nieuwe er natuurlijk niet worden opgezet. Dit kan heel eenvoudig worden gedaan door de twee inbusboutjes die je aan beide kanten kunt vinden, los te schroeven. Vervolgens kun je zowel de deurklinken als de krukstift verwijderen door het uit elkaar te trekken. De deurschilden zitten in de meeste gevallen ook direct los. Als dat niet het geval is zit er nog een cover op die je los moet halen. Dat doe je met behulp van een kleine schroevendraaier die je in de uitsparing steekt aan de onderkant. Het schild kan nu worden losgeschroefd.

2. Leg alle materialen klaar

Voordat je gaat beginnen met het monteren van de nieuwe deurklink is het van groot belang dat je eerst alle materialen bij elkaar legt. Zo weet je zeker dat alles aanwezig is wat je nodig hebt. In de handleiding die mee wordt geleverd kun je vinden wat je allemaal nodig hebt. Over het algemeen zijn dat twee schroeven, een krukstift, twee deurkrukken, twee onder rozetten, covers en kunststof ringen.

3. Schroefgaten voor rozet aftekenen

Dan gaan we door met het aftekenen van de schroefgaten waarmee de rozet kan worden gemonteerd. Het is heel erg belangrijk dat je begint met de horizontale schroefgaten. Op die manier weet je zeker dat het uiteindelijk waterpas is. Een handige tip is om de krukstift door het gaat heen te doen zodat de rozet blijft zitten. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om af te tekenen. Als je dat hebt gedaan kun je door naar de volgende stap.

4. De gaten boren

Wanneer de schroefgaten zijn afgetekend kun je gaan beginnen met boren. Je maakt het liefst gebruik van een 5 mm boor. Hou er even rekening mee dat je niet verder dan het slot gaat boren, anders kan er eventueel schade ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt het slot ook uit de deur halen als je er zeker van wilt zijn dat er niets gebeurd.

5. Monteren van covers en onderrozetten

Als het boren voltooid is kunnen de onderrozetten worden vastgeschroefd. Mocht je het slot uit de deur hebben gehaald, zet deze dan eerst terug. De rozetten worden gemonteerd met behulp van metaalschroeven. Controleer goed met welke kant van de deur je bezig bent, in verband met de veer. Ter verduidelijking: als de deurkruk naar rechts wijst, is de rechtswijzende rozet benodigd. Andersom vice versa. Als je dat hebt gedaan kan de cover er op worden geklikt. Er is ook een uitsparing te zien, deze moet aan de onderkant zitten. Zo zit het niet in het zicht en kun je het eenvoudig op een later moment weer demonteren.

6. Deurklink plaatsen

De laatste stap is natuurlijk het plaatsen van je nieuwe deurklink. We beginnen met de krukstift. Zorg ervoor dat deze er als eerst in zit, zoveel mogelijk in het midden. Breng de kunstof ring aan op de krukstift en vervolgens de deurklink. Met behulp van het inbusboutje kunnen de klinken aan beide kanten worden vastgezet. Voila! Je hebt zojuist zelf je eigen deurklinken geplaatst.