Oude deuren opknappen: hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk?

Oude deuren opknappen: hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk?


Oude binnendeuren opknappen. Hoe kun je dat goedkoop en toch stijlvol doen? De deuren in je woning worden intensief gebruikt. Dat zie je niet alleen terug aan het deurbeslag, maar soms ook aan de beschadigingen en de krassen. Heb je een oude woning gekocht en kunnen de deuren wel een flinke opknapbeurt gebruiken? Gelukkig hoeft dat géén aanslag te zijn op jouw budget. Oude deuren opknappen kan namelijk ook goedkoop. Handige tips!


Binnendeuren opknappen voor weinig geld met budget tips


Of je jouw deuren nou wilt opknappen in jaren 30 stijl of een industriële of zelfs klassieke look wilt geven. Met een beetje liefde en aandacht tover je jouw oude deur om tot een echte eyecatcher. Zoals de deur naar de woonkamer, het toilet, de slaapkamer of naar de keuken. 


 • Tape om de deur af te plakken
 • Ontvettingsmiddel  
 • Geschikt vulmiddel voor kleine gaatjes of deuken
 • Spons en een oude handdoek

De ruimte waarin je de deur gaat schuren, ontvetten en schilderen moet vrij zijn van tocht. Zorg voor voldoende ventilatie en werk bij voorkeur bij natuurlijk licht. Wil je gaten en scheuren opvullen? Laat het vulmiddel dan minimaal 24 uur drogen voordat je gaat schilderen. Daardoor kan het middel voldoende uitharden. Plak de oude deur af voor het mooiste resultaat. Bedek de muur en de vloer rondom de deur met plastic of oud tapijt. 


Stap 1. Oude deur schuren en schilderen


Een likje verf kan wonderen doen voor een oude deur. Verwijder eerst de oude verflaag met schuurpapier of een schuurmachine. Maak de deur vervolgens stofvrij en breng een primer aan. Zo weet je namelijk zeker dat de verf goed hecht aan het hout van de oude deuren. 


Kies een kleur die past bij je interieur én het nieuwe deurbeslag. Ga voor een trendy kleur of houd het juist neutraal. Ook de lijsten van de deur schilder je mee voor een ruimtelijk effect. 


 • Oude verflaag verwijderen
 • Maak de deur stofvrij en vetvrij met ammoniak of ontvetter
 • Breng een goede primer aan voor een optimale hechting
 • Kies een verfkleur die past bij je interieur
 • Gebruik acrylverf voor een snelle droging en een goede hechting op hout
 • Breng de verf aan in dunne lagen. Schuur de deur lucht op na elke verflaag

Stap 2. Oude deur bekleden met folie of behang


Wil je liever niet met verf aan de slag? Dan kun je de oude deuren ook bekleden met deurfolie of behang. Dit is een snelle en goedkope manier om je binnendeuren een nieuwe look te geven. Kies voor behang met een leuk patroon, in een stijlvolle kleur of met print. 


Stap 3. Binnendeuren bekleden met zelfklevende folie


Je kunt oude deuren ook beplakken met zelfklevende folie. Dit vergt enige inspanning en tijd, maar het resultaat kan verbluffend zijn. Zorg ervoor dat de folie glad en strak op de deur zit, zonder luchtbellen. Je kunt folie ook gebruiken om kleine beschadigingen in de deur te verbergen. Bijvoorbeeld als je gaten of deuken in oude deuren liever niet wilt plamuren. 


 • Houd rekening met de stijl van je interieur
 • Kies voor een zelfklevende folie 
 • Zorg ervoor dat de folie glad en strak op de deur zit, zonder luchtbellen
 • Gebruik een spatel om de folie glad te strijken

Extra tip! Begin in het midden van de oude deur en werk langzaam naar de randen toe. Snij de overtollige folie aan de randen van de deur netjes af met een scherp stanleymes.

Stap 4. Sierlijsten voor binnendeuren aanbrengen


Sierlijsten zijn net zoals mooie deurklinken en deurbeslag de perfecte finishing touch als je oude deuren goedkoop wilt opknappen. Met een sierlijst geef je elke deur een klassieke, strakke, retro of juist een industriële uitstraling. Je kunt sierlijsten kopen in verschillende vormen en maten. Lijm de sierlijsten op de deur met houtlijm. Verf de sierlijsten in dezelfde kleur als de deur of kies juist voor een contrasterende kleur voor een extra opvallend effect. 


Stap 5. Nieuw hang- en sluitwerk kopen voor oude deuren


Nieuw deurbeslag of hang- en sluitwerk zorgt er niet alleen voor dat de oude deur weer goed functioneert, maar geeft de deuren ook direct een nieuwe en frisse uitstraling. Vervang oude en versleten deurbeslag in de stijl die past bij de rest van het interieur. Denk daarbij ook aan nieuwe deurknoppen, deurgrepen en rozetten. Bij Ostium Home vind je deurbeslag in elke stijl. Zoals retro en vintage deurbeslag, maar ook klassiek of juist stoer en industrieel. 

https://www.ostiumhome.com/pages/deurbeslag


Enkele montagetips voor nieuwe deurbeslag op oude deuren


Kijk goed naar de draairichting van de oude deur. De scharnieren moeten op de juiste manier en recht op de deur worden gemonteerd. Zo voorkom je dat de deur niet goed sluit of zelfs klemt. Stel de scharnieren na het monteren van de nieuwe deurklinken dus goed af. 

Let erop dat de gaten in de deur en op het deurbeslag overeenkomen. Rozetten geven jouw oude deur een sfeervolle uitstraling. Ronde of vierkante rozetten bestel je bij Ostium Home. 


Nieuw deurbeslag online bestellen voor oude deuren


Ostium Home heeft het mooiste deurbeslag en hang- en sluitwerk voor elke stijl binnendeur. Kies uit ronde rozetten, mat zwarte deurknoppen voor het toilet of gouden deurklinken. Dit beslag vormt de perfecte afwerking voor oude deuren. Door nieuw hang- en sluitwerk te plaatsen, de deuren te schuren en te schilderen of folie aan te brengen, geef je oude deuren een nieuwe kans. Zonder dat je dure nieuwe binnendeuren hoeft aan te schaffen.