Rozet aan de deur bevestigen

Rozet aan de deur bevestigen

Een rozet maakt het uiterlijk van uw deurbeslag helemaal af. Bij Ostium zitten de gewone rozetten standaard bij de deurkruk, soms zelfs al bevestigd. Slotrozetten worden apart geleverd. Het kan soms een opgave zijn om uit te vinden hoe u de rozet op de juiste manier plaatst. In deze blog leggen we u stapsgewijs uit hoe u de rozet aan de deur monteert. Bij het deurbeslag leveren we een tweetal inbussleutels. Daarnaast heeft u een potlood en een schroevendraaier of boormachine nodig.


Stap 1: De rozet loshalen van de deurkruk

Zoals eerder gezegd zit bij sommige deurkrukken al een rozet bevestigd. Deze zit vast met een kleine inbusbout aan de onderkant. U kunt hem loshalen met de bijgeleverde inbussleutel (let op! Dit is het schroefje op de rozet en niet op de hendel). Hiermee verwijdert u het schild gedeelte en worden het schroefdeel zichtbaar. 


Stap 2: Bepaal de plaats van de rozet

Om de rozet nauwgezet te plaatsen dient u eerst te bepalen waar de rozet en de schroefdelen precies moeten komen. Steek hiervoor eerst de krukstift (metalen as) door de deur en zet aan beide kanten de deurkrukken op deze as. U ziet dan direct hoe de rozet op de deur komt te staan. Bij een slotrozet is het meer kijkwerk. Gebruik eventueel de sleutel om een goed beeld te krijgen hoe de rozet geplaatst moet worden. Teken vervolgens met een potlood de schroefgaten uit op de deur, zodat u weet waar u straks moet boren. De slotrozet kunt u omdraaien om het aftekenen makkelijker te maken. Controleer met een waterpas of de gaten goed horizontaal zijn afgetekend. 


Stap 3: Boor gaten in de deur

Nu het duidelijk is waar de schroefgaten moeten komen, kunt u beginnen met voorboren. Gebruik hiervoor een vijf millimeter boortje. Om te voorkomen dat het slot beschadigd raakt bij het boren, raden wij aan om het insteekslot tijdelijk uit de deur te verwijderen. Let anders goed op dat u het slot niet vernielt. 


Stap 4: De rozet op de deur monteren

Na het voorboren is de rozet klaar om geplaatst te worden. Zet de krukstift weer in het deurgat en plaats de deurkrukken aan beide zijden. Zorg dat bij zowel de hendel als de rozet de inbusbout naar beneden wijst. De veer in de rozet beweegt maar één kant op, waardoor het geheel ook maar op één manier te plaatsen. Zodra de rozetten en deurkrukken goed zitten schroeft u ze vast met de bijgeleverde schroeven. Gebruik hiervoor een schroevendraaier of boormachine. 

Stap 5: Het schild terugzetten op de rozet

Als de rozet op de deur is vastgeschroefd kunt u het schildje plaatsen. Bij de eerste stap zagen we dat bij sommige deurkrukken het rozet vastzit aan de deurkruk en dat u het schildje hiervan los moet halen om hem op de deur te monteren. U kunt het schildje over de deurhendel halen en terugplaatsen. Zorg dat hij goed recht staat voor u hem weer vastdraait. Bij een aantal Ostium deurkrukken kan het schildje gewoon vastgeklikt worden, in dit geval zit het schildje los in de doos bij levering.