Hoe plaatst u een deurkruk van Ostium?

Hoe plaatst u een deurkruk van Ostium?

Dit lijkt op het eerste oog een simpele taak, en misschien is het dat ook wel. Toch kan het geen kwaad om een korte instructie te lezen. Misschien twijfelt u over een handeling of wilt u gewoon voor de zekerheid even kijken hoe het ook alweer zat. Zo weet u zeker dat u niet het hele deurbeslag hoeft te ontmantelen nadat u hem net geplaatst heeft.


Stap 1: Plaats de krukstift in de deurkruk

Om te beginnen plaatsen we de krukstift in één van de deurhendels. De krukstift is de metalen rechthoekige pin met aan beide zijden een opening die de uiteinden in tweeën splijt. Deze schacht dient ervoor de krukstift vast te zetten in de deurkruk. De hendel heeft namelijk aan de onderkant een kleine schroef die u kunt aandraaien met de bijgeleverde inbussleutel. Deze schroef gaat door de opening van de krukstift en zet deze vast als hij wordt aangedraaid. Het is belangrijk dat u de krukstift met de juiste opening naar de schroef plaatst. U zult zien dat de opening aan één zijde breder is dan aan de andere zijde. De brede zijde plaatst u naar de schroef toe. Het kan soms handig zijn om nog even te wachten met aandraaien van de schroef. Dit is zodat u nog de mogelijkheid heeft de afstand van de krukstift te wijzigen en goed te zetten naar de breedte van de deur.


Stap 2: De deurkruk in de deur plaatsen

Vervolgens steekt u de stift door het deurgat, zodat u de andere deurkruk kunt plaatsen. Let erop dat u het deurbeslag plaatst met het schroefdeel naar beneden. Beide hendels hebben aan de onderkant een schroefje. Dit schroefje dient zoals eerder benoemd om de krukstift vast te draaien. Als u de deurkrukken met het deur gedeelte naar beneden plaatst en naar het schroefje kijkt, dan zal één hendel naar links wijzen terwijl de ander naar rechts wijst. Iedere deurklink is dus specifiek voor een bepaalde zijde van de deur gemaakt. Als de andere hendel ook om de as zit kunt u het geheel goed aanduwen, zodat het deurbeslag goed strak op de deur zit. Hiermee kunt u natuurlijk zelf een beetje spelen, maar het is wel belangrijk dat er geen beweging mogelijk is voor de krukstift. Goed aandraaien dus!


Stap 3: De deurkruk vastdraaien en het schild plaatsen

Als dit allemaal gedaan is, is het tijd om het deurbeslag echt vast te zetten. Kijk nog even goed na of de deurklink set echt helemaal goed zit. Vervolgens kunt u de beide deurhendels vastdraaien met de bijgeleverde schroeven. Als er nog geen schroefgaten in de deur zitten, kan het handig zijn om voor te boren. Om het schroefwerk af te dekken, plaatst u de rozet over de deurklink. Dit schildje kunt u gewoon aanduwen, hij klikt vanzelf vast. Eventueel kunt u er dan ook nog een slotrozet bij plaatsen. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een metalen plaatje met een groot gat in het midden en twee kleine gaten aan de zijkant. Met de twee kleinere gaten kunt u het plaatje aan de deur vastschroeven, over het slot. Het tweede gedeelte is meer een rozet en dient als afdekking, met duidelijk alleen een gat voor de sleutel. Net als bij de deurkrukken, kunt u dit plaatje op het eerste plaatje vastklikken door te duwen.

Hopelijk helpt deze instructie u bij het monteren van een nieuw deurbeslag van Ostium!