Deurkruk omhoog zetten

De deurkruk omhoog zetten

 

In sommige gevallen kan het zijn dat u de deurkruk omhoog wil zitten. Dit betekent dat de hendel omhoog wijst en zijwaarts bewogen moet worden om de deur te openen. U doet dit zodat de deur minder makkelijk geopend kan worden. In dit artikel leest u wanneer dit handig is en hoe u de deurklink omhoog zet. U heeft hierbij enkel een inbussleutel of schroevendraaier nodig. Zo zorgt u er in enkele minuten voor dat de woning minder makkelijk te betreden is. 


Deurkruk omhoog voor jonge kinderen

Als u jonge kinderen heeft zult u het huis hier ongetwijfeld op inrichten. Een hekje bovenaan de trap of een afdekking op de stopcontacten zijn hier twee voorbeelden van. Jonge kinderen gaan volop op ontdekkingsreis en zullen vroeg of laat uitvinden hoe ze de deur moeten openen. Door de deurkruk omhoog te zetten maakt u het erg moeilijk voor de kinderen dit te doen. Ze kunnen dan namelijk niet meer bij de deurklink en zullen veel meer moeite moeten doen om de hendel in beweging te krijgen als ze er wel bij kunnen. Een omhoog geplaatste deurkruk is dus peuterproof.


Huisdier weet de deur te openen

Honden en katten kunnen soms erg slim zijn. Een enkeling leert zelfs hoe hij een deur moet openmaken. Als u liever de deuren in huis dicht houdt, kan het beter zijn om de deurkruk omhoog te zetten. Het lukt u huisdier bij een verticale deurkruk niet om de deur te openen, omdat ze niet hun gewicht kunnen gebruiken door eraan te gaan hangen, of erop te staan. U voorkomt hiermee ook dat er krassen op de deur komen, doordat bijvoorbeeld de kat steeds tegen de deur springt. 


Hoe zet ik de deurkruk omhoog?

U weet nu waarom een deurkruk omhoog zetten handig is, maar nog niet hoe dit moet. Dit leggen we uit: U haalt de deurkruk los van de krukstift. Dit kan door de spie (een metalen pinnetje) te verwijderen, of door de schroef los te draaien. Meestal vindt u het schroefje of de spie aan de onderkant van de deurkruk dicht tegen de deur. Als er een schroefje zit, zal u deze moeten losdraaien met een inbussleutel of een schroevendraaier. Zodra u de deurkruk los heeft draait u hem een kwartslag zodat hij verticaal op de deur staat. Als laatst plaatst u de deurkruk weer op de krukstift en zet u hem vast met de schroef of pin.