Wat te doen bij een loszittende deurkruk?

Wat te doen bij een loszittende deurkruk?
 

Het kan gebeuren dat een deurklink na verloop van tijd wat los begint te zitten. Een loszittende deurkruk kan de nodige irritatie opleveren, maar gelukkig is het probleem makkelijk te verhelpen. Vaak is simpelweg opnieuw aandraaien al de oplossing, maar voor de zekerheid leest u hieronder wat te doen bij een loszittende deurklink.


Loszittende deurklink met inbusschroef

Bij de meeste moderne deurklinken zult u aan de onderkant een inbusbout aantreffen. Hiermee zit de deurkruk vast op de krukstift. Als de kruk loszit, is de beste optie om eerst de inbusbout aan te draaien. De schroef kan na een tijd wat losser geraken en zal dus weer vastgedraaid moeten worden. Zo kunt u weer een tijd vooruit. Mocht de schroef binnen korte tijd opnieuw losraken en blijkt het een terugkerend probleem, dan kan het handig zijn om de schroef te behandelen met een middel voor schroefborging. Hiermee zorgt u dat de schroef in het vervolg wel goed blijft zitten.

Maar wat nu als de deurkruk na het aandraaien nog steeds los zit? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is met het deurbeslag. Haal het geheel uit elkaar om het nader te bekijken. Controleer de krukstift en kijk of het er nog goed uitziet, doe dit ook met de binnenkant van de deurkruk. Hoewel de deurkrukken van metaal zijn en dus niet snel zullen slijten, kunnen er na verloop van tijd wel oneffenheden ontstaan in het materiaal. Dit kan een oorzaak zijn van een loszittende deurkruk. Als u dit waarneemt dan zal dat onderdeel, of misschien wel het hele deurbeslag, aan vervanging toe zijn.


Loszittende deurkruk met spie

Wat minder modern, maar nog altijd veelvoorkomend is de deurkruk met een pinnetje, ook wel de ‘spie’. Hierbij zit de deurkruk vast op de krukstift met een bevestigingspin die via een gat aan de bovenkant ingestoken kan worden. Vaak is de pin wat aflopend waardoor het eigenlijk een soort kegel is. Hierdoor komt de kruk goed strak vast te zitten. Zonder dit pinnetje zal de hele deurkrukset los komen te zitten. Als de spie zelf wat loskomt kunt u hem gewoon aanduwen en als de spie er helemaal uit is, kunt u hem gewoon weer in terugplaatsen. Mocht de spie zoekgeraakt zijn, dan kunt u bij de ijzerhandel makkelijk een nieuwe krijgen. Levert het insteken van de pin moeilijkheden op? Kijk dan goed of u door het gat heen kunt kijken. Als dit niet kan, haal dan de deurkruk van de krukstift. In de deurkruk ziet u een stelschroef, waarmee u het gat weer op de juiste plaats draait, zodat de spie alsnog geplaatst kan worden. Ook bij deze deurklinken geldt, dat als dit niet de oplossing blijkt, er waarschijnlijk meer aan de hand is. Controleer het materiaal dus goed, zodat u weet of het deurbeslag aan vervanging toe is. 


Loszittende deurschilden

Naast de deurkruk, kan ook het schild wat losser komen te zitten. Dit is minstens zo’n grote ergernis en kan leiden tot rammelend deurbeslag. Gelukkig is dit simpelweg te verhelpen door het aan te draaien met een schroevendraaier. 


Deurbeslag vervangen

Eerder las u dat het in sommige gevallen onvermijdelijk is om het deurbeslag te vervangen. Kijk op onze productpagina voor ons brede aanbod aan deurklinken. Mocht u meer willen weten over het plaatsten en/of vervangen van een deurkruk? Lees dan onze blogs, waarin we deze onderwerpen uitgebreid belichten.